Ankara ceza davaları konusunda; Ceza davaları, savcılığın, bir iddianameyle birlikte kişinin suç işlediği konusunda yeterli şüpheye ve delile sahip olan şahıslar hakkında yargılama yapılması için açtığı kamu davası olarak açıklanabilir. Ceza davasının niteliği ne olursa olsun açılmış olan tüm ceza davaları kamu davası olarak yürütülmektedir. Bunun sebebi ise savcılığın, eğer şartları varsa dava açmak zorunda olmasıdır. Ceza davalarına bakmakla görevli olan mahkemeler, Ağır ceza ve asliye ceza olarak ayrılan ceza davalarına ayrı şekilde bakmaktadırlar. Bu mahkemeler; Ağır ceza mahkemesi ve Asliye ceza mahkemesidir. Bu genel mahkemelerin yanı sıra, suç işleyenin sıfatı ve suçun niteliğine göre ceza davalarına bakan başka özel mahkemeler de bulunmaktadır. Bunlar;
Son olarak, henüz ceza davasının açılmadığı ve hali hazırda soruşturma aşamasında olan ve soruşturma işlemlerine dair kararlar ise Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilmekte ve süreç bu şekilde işlemektedir. Ceza davalarında Ankara’da bulunan kişilerin her türlü ceza davası niteliğinde bulunan konularında Aslan Demir Hukuk olarak hizmet vermekteyiz.
Ceza davaları nelerdir? Konusunda, kişilerin suçlu veya mağdur konumunda bulunabileceği iki tür ceza davası bulunmaktadır. Bunlar Ağır ceza davaları ve Asliye ceza davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu davaların hukuki süreçlerinde hukuk büromuz gerekli olan tüm hizmeti sağlamaktadır. Ceza davalarını içerisinde kapsayan ve hizmet vermekte olduğumuz ceza davaları şunlardır;
Ağır Ceza Davaları;
Asliye Ceza Davaları;
Ceza davası nasıl açılır? Konusunda bilgi almak istiyorsanız eğer; Bu davaların açılması işlenen suçun niteliğine göre değişmektedir. Şikayete bağlı suçlar, müşteki, mağdur veya suçtan zarar gören tarafından bir şikayette bulunulmadığı sürece savcılık bu davaları kendiliğinden açamaz ve soruşturma yapamaz. Ancak takibinde şikayete bağlı olarak hareket edilmeyen diğer tüm suçlarda savcılık kendiliğinden soruşturma yaparak ceza davası açabilmektedir. Şikayet, ihbar veya başka bir şekilde bir suç işlendiğinin savcılığa iletilmesi ve öğrenilmesi halinde kendiliğinden soruşturmaya başlayabilmektedir. Bu ceza davası için bir şikayetçi bulunmasa dahi delilleri toplama imkanına sahiptir.
Ceza davası açılması için kişiler, vekalet verdikleri avukat ile bir iddianameyle birlikte, o ceza konusunda yetkili ve de görevli olan ceza mahkemesine açılarak süreç başlamaktadır. Yetkili mahkemelerin Savcılığı ise, şikayete tabi suçlarda açılmış olan bir şikayet üzerine ya da şikayete tabi olmasa da suç ihbarı ve şikayeti üzerine kendiliğinden harekete geçebilmektedir. Ceza davalarında savcılık, suçun işlenip işlenmediğini, eğer bir suç işlenmişse bu suçun kim tarafından işlendiği ve hangi suçun işlendiğini araştırılmakta bununla birlikte süreç ilerlemektedir.
Savcılığın yürütmüş olduğu soruşturmanın sona ermesi durumunda, soruşturma boyunca toplanan ve elde edilmiş olan delillerden suç işlendiği meydana çıkarsa, bu durumda savcılık ceza davası açmaktadır. Savcılık, bu hususta tüm incelemelerin sonucunda bir suç işlendiği kanaatine vardığında bir iddianame hazırlayarak ceza davası sürecini başlatmaktadır. Bu iddianame sayesinde suç teşkil eden eylemin ve de suçun, kanun çerçevesinde elde edilmiş olan tüm deliller birbiriyle ilişkilendirilerek şüphelinin Mahkemece yargılanması talep edilmekte ve bu süreçte suçu işleyenlerin yargılanma süreci başlamaktadır. Savcılık tarafından İddianame düzenlenmesi, o konunun bir suç teşkil ettiği ve suç işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunduğunun ifadesidir. Yeterli şüpheye sahip iddianamelerde suç şüphesinde yer alan kişinin yargılaması durumunda mahkûm olma ihtimali beraat etme ihtimalinden yüksektir. Eğer savcılığın yürütmüş olduğu soruşturma sonucunda yeterli delil ve yeterli şüphe ortaya çıkmadıysa bu durumda suç şüphelisi kişilere takipsizlik kararı ortaya çıkmaktadır.
Savcılık tarafından yazılmış olan iddianame ile birlikte açılmış olan ceza davasında karar verici yetkili mahkeme, eğer savcılığın sunmuş olduğu iddianamede eksikler bulunuyorsa bu iddianamenin mahkemeye ulaşmasından sonraki 15 günlük süreç içerisinde savcılığa iade edilmektedir. Savcılık, mahkemenin vermiş olduğu bu iade kararına itiraz edebilmekle birlikte aynı zamanda tekrar iddianameyi düzenleyerek yeterli delile ulaşması sonucunda tekrardan aynı davayı açmaktadır. Bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde ise duruşma için hazırlık yapılmakta ve duruşma günü belirlenerek suçlu ve mağdur taraflar avukatları ile birlikte çağrılarak yargılama süreci başlamaktadır.
Esra Aslan Hukuk Bürosu olarak ankara ceza avukatı alanında sizlere tüm hukuki süreçlerinizde büyük bir özveri ve gayret ile hizmet veriyoruz. Bizleri ziyaret ederek veya iletişime geçerek, Ceza davası konusunda tarafımızdan detaylı bir şekilde bilgi alabilir ve bir ön görüşme yapabilirsiniz. Aslan Demir Hukuk olarak bizlere yaşadığınız hukuki durum için vekalet vererek davanızın en uygun şartlarda takip edilmesini ve sonuçlanmasını sağlayarak mutlu bir şekilde ayrılabilirsiniz.